Fantoom Kiespijn

donderdag mei 18, 2023

In 2021 kreeg ik last van kiespijn. Gek genoeg deed het pijn op de plek van een verstandskies die al getrokken was. Toen ik hier ein-de-lijk mee naar de tandarts ging, werd dat een mini avontuur op zichzelf. Daar heb ik deze korte strip over getekend.

Ik begon deze stripjes als onderdeel van een teken challenge die ik mezelf had opgelegd. Oktober staat voor veel tekenaars en artiesten bekend als #inktober. Ik had die periode nét mijn Ipad Pro aangeschaft en vond het nog best spannend om hiermee te werken. Mijn persoonlijke uitdaging was om hier elke dag iets op te tekenen en hiermee de drempel voor (digitaal) tekenen omlaag te halen. De eerste paar dagen maakte ik vooral illustraties in Procreate. Halverwege de maand had ik een moment dat ik ‘geen zin had in een leuk plaatje’, want ik had dikke kiespijn. Ondanks dat ik niet wilde tekenen, heb ik dat toch gedaan en daar kwam dit eerste stripje uit. Toen de kiespijn de dag erna voortzette heb ik dit ook vastgelegd. Na dit een paar dagen gedaan te hebben en een ‘interessant tandartsbezoekje’ wilde ik het ook helemaal afmaken. Toen de Nieuwe Garde beurs in Zwolle werd aangekondigd heb ik dat als deadline genomen en het zelf uitgegeven in ‘Gebundeld Werk’, mijn eerste small press boekje!

Inmiddels ben ik superhandig met mijn Ipad en kan ik dat ding niet meer wegdenken uit mijn tekenroutine. Voor mij leuk om terug te zien hoe ik hier een persoonlijke drempel heb overwonnen, hoe stuntelig en omslachtig ik toen nog te werk ging, maar dat ik bovenal het plezier in strips maken weer heb terug gevonden.


Ik had niet verwacht zoveel leuke reacties op deze strips te ontvangen. Het doet me goed om te zien dat anderen net zo hard gelachen hebben om de ‘Tandenpoets draak!’ Hiernaast ben ik ontroerd dat er een paar lezers, die de tandarts echt heel eng vinden, naar aanleiding van mijn verhaal toch weer naar de tandarts zijn gegaan.


Inmiddels heeft dit verhaal nog een ‘extra staartje’ gekregen, maar ben ik te druk met andere lopende projecten om dit vervolg te tekenen.